Din sammenbragte familie har brug for dit lederskab

Lederskab i familien er helt centralt for, at familien lykkes. Ikke bare som sammenbragt familie, men som en hvilken som helst familie. Det er blot måske endnu mere vigtigt for den sammenbragte familie, at der er tydeligt lederskab.

Lederskab familie

Lederskab i familien – hvad betyder det overhovedet?

Jeg møder rigtig mange, der ikke orker noget som helst med lederskab, når de har fri og er hjemme sammen med deres børn. Børn de måske kun ser 3, 4 eller 7 dage i løbet af 2 uger. Når børnene endelig er der, så vil de hygge og have det rart.

Og det forstår jeg da godt. Men hvad er egentlig vores vigtigste opgave som forældre?

Jeg er den gammeldags type. Forstået på den måde, at min overbevisning er, at vores vigtigste opgave som forældre er at vise vores børn vores version af det gode liv. Altså sådan som vi forstår, hvad det gode liv er.

For at vi kan det, så kræver det, at vi tager vores lederskab af familien alvorligt.

Lederskab betyder ikke at være skrap og diktatorisk.

Lederskab betyder at lede vejen og være tydelig. Tydelig og kærlig når dem, man leder, går den vej, som man ønsker – og tydelig og kærlig, når de ikke gør.

Den tydelighed og kærlighed skaber ro og forudsigelighed for børnene. Og det er godt for børn. Det modsatte – ringe forudsigelighed og utydelige rammer – skaber stress og uro hos børn.

For at I kan tage det lederskab, så er det helt afgørende, at I er enige om, hvilke værdier, der skal styres efter hjemme hos jer, og hvordan I hver især forstår dem.

 

Eksempler på værdier

F.eks. kan en værdi være hjælpsomhed. Det er vigtigt for jer at lære jeres børn at være hjælpsomme. Forstået på denne måde, så er det blandt top 5 værdier for jer. (Det kunne lige så vel være sundhed, arbejdsomhed, humor, ærlighed osv. osv. Nu tager vi bare hjælpsomhed for eksemplets skyld.) Der vil være vidt forskellige opfattelser af, hvad “hjælpsomhed” betyder. Derfor er det meget vigtigt, at I får talt om, hvad I hver især forstår ved hjælpsomhed.

For mig personligt er hygiejne enormt vigtigt. Det kan man ikke se på hundehårene rundt omkring i hele huset, men jeg kan næsten ikke holde kvalmen tilbage, når der ikke vaskes hænder lige inden nogen laver mad – og da slet ikke, hvis jeg skal spise det.

Så tal om, hvad der er vigtigt for jer. Og tal dernæst om, hvad I forstår ved det.

Når I har gjort det, så kan i lede ud fra det.

 

At lede familien med værdier

Det vigtigste i lederskab er at gå forrest.

Hvis vi holder fast i hjælpsomhed, så er det vigtigt, at du som den voksne først og fremmest er hjælpsom.

Det næste er, at du taler om det, du ser som at være hjælpsom. Ellers skal børnene selv regne ud, hvad der for jer “tæller” som hjælpsomhed.

Når lille Ida hjælper med at dække bord, så siger du f.eks. “det gør mig glad, når du hjælper.”

På den måde gør I med de vigtigste værdier for jer.

 

Så… tag lederskab. Vis vejen. Vær tydelig.

Og gør det sammen. Det er helt centralt, at det er de to voksne, der sætter retningen og tager lederskabet for fællesskabet.

 

Læs mere om ledelse i familien i Jesper Juuls nye bog Førerulve. (Jeg har ikke læst bogen endnu, så anbefalingen baserer sig på, at hans menneskesyn ligger tæt op ad mit.)

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *